Zeil

Uit Windsurfing.nl Wiki
Versie door Mr.b (Overleg | bijdragen) op 7 mrt 2011 om 11:19

Ga naar: navigatie, zoeken


Een windsurfzeil wordt veelal gebruikt voor een specifieke windsurfdiscipline.

Freeride zeilen bijvoorbeeld zijn kenmerkend door eenvoudige handbaarheid, duurzaamheid, gemiddeld gewicht, eenvoud in optuigen en schappelijke prijs. Slalom zeilen daarentegen zijn speciaal gebouwd voor snelheid en de mogelijkheid om erg nauwkeurige te kunnen trimmen, wat ze niet geschikt maakt voor elke windsurfer.

Types

Radical wave

Deze zeiltjes zijn voor de echte hard core wavers: Compromisloos en super stevig! Beste controle en maniabiliteit, sterke constructie verplicht! De zeil bij uitstek voor het waveriden. Bij het waveriden moet het zeil heel licht aanvoelen, hij moet zelfs bijna "uitgeschakeld" kunnen zijn. Daarom hebben alle wave zeiltjes een voelbaar Aan-Uit eigenschap. Dat betekent dat het zeil geen druk meer levert als de surfer deze niet nodig heeft (in dit geval tijdens het waveriden). Vele goede surfers appreciëren deze eigenschap. Het vereist wel enige techniek om deze zeilen zo te kunnen gebruiken. Wave zeilen met een weinig uitgesproken Aan-Uit eigenschap worden door weinig goede surfers als aangenaam bevonden. Het profiel en snit van een wavezeil is vooral toegespitst op het golfrijden en sterke windomstandigheden. Om de harde spoelsessies in de golven te kunnen weerstaan wordt het zeil op veel plaatsen versterkt. Meestal zijn deze zeilen volledig in X-Ply vervaardigd, zodat een gat in het zeil niet zomaar kan verder scheuren.

De zeil oppervlaktes variëren tussen 3.5 tot 5.5 m². Latten: 4-5, geen cambers.

Wave onshore

Onshore wave zeilen zullen iets meer druk genereren. Wie op bredere evo-achtige planken vaart zal met deze zeilen probleemloos de branding kunnen overmeesteren. Deze zeiltjes beschikken over goede versnellingseigenschappen en maniabiliteit. Ze worden heel vaak in de "Europese" condities gebruikt, ofwel in een minder cleane swell. De power die het zeil genereert compenseert enigszins met de slappe golven die men regelmatig op de Noorzee terugvindt. De onshore wave zeilen hebben een minder uitgesproken Aan/Uit eigenschap als hun radical wave broertjes. Ze hebben wel een aantal dingen gemeen, zoals het gebruik van versterkt materiaal, omdat men in de Noordzee ook soms serieus kan gespoeld worden. De glij eigenschappen bekomt men door het doordachte design van het zeil: De mast is iets korter, de giek iets langer zodat men een dieper profiel verkrijgt.

Maten verkrijgbaar tussen 3.5 tot 6 m². Aantal latten: 4-5, geen cambers.

Freestyle

Een freestyler stelt een aantal eisen aan zijn materiaal. Tijdens de maneuvers doet hij de onmogelijkste dingen met zijn zeil, daarom moet het zeil zo licht mogelijk aanvoelen met een maximum aan maniabiliteit. De latten moeten heel makkelijk kunnen omslaan. Performantie en snelheid is niet zo belangrijk voor freestyle zeilen. Enkel aanplaneren is op dat vlak heel belangrijk. Bizar genoeg zal het zeil een actieve vaarstijl vereisen van de surfer, zodat deze zal moeten pompen om te kunnen aanplaneren. Om het zeil lichter te maken vermijden de fabrikanten volledige versterkingen. Het zeil is op de belangrijke plaatsen versterkt, maar niet over het hele zeil.

De maten: 4 tot 7 m², latten: 5, geen cambers.

Freemove

Elke zeilmaker heeft een soort freemove zeil of cross-over zeil rond de 6 m². Deze zeilen combineren goede maniabiliteit met goede performantie tot een perfect geheel. Ze kunnen perfect in kleine golven worden gebruikt, schuwen een occasionele spock niet en moeten op snelheidsvlak zeker niet onderdoen. De tijd dat deze zeilen van alles een beetje kon doen, maar niks perfect kon is allang voorbij. Ze passen perfect tussen de kleine wave zeilen en grotere freeride zeilen. Deze zeiltjes komen volledig tot hun recht op freemove boards tussen de 90 en de 110 liters. Men moet er wel op letten dat de plank die men met deze zeilen vaart overeenkomen met de eigenschappen van het zeil, t.t.z. een eerder maneuver georiënteerd freemove board.

Oppervlakte: 5-7.5 m², latten: 5-6, geen cambers.

Freeride

Freeride zeilen zijn de meest verspreide zeilen op binnenmeren en vlak water. Hier wordt performantie een beetje teruggeschroefd ten voordele van het inzetbereik. De maniabiliteit is goed en het zeil vaart heel makkelijk. Gekke freestyle tricks moet je met dit zeil niet uithalen. Omdat deze meestal op binnenwateren wordt gebruikt waarbij meestal zeer onregelmatige windomstandigheden zijn planeert een freeride zeil dan ook heel snel aan, zonder heel erg te moeten pompen. Deze zeilen dekken dus een heel groot windbereik af. High performance is in dit zeil groep niet aanwezig. Alles moet zo eenvoudig mogelijk gaan, van het optuigen tot het varen zelf vereist weinig techniek. Een echt plug and play zeil dus. Vele zeilfabrikanten bouwen een aantal cambers (kunststoffen onderdeel tussen de mast en de zeillatten) in hun sportiever freeride (=freerace) zeilen om deze een vaster profiel te geven die meer druk zullen genereren en beter te houden zullen zijn in de high-end windomstandigheden.

Oppervlakte: 5-10 m², latten: 5-7, cambers: 0-3.

Slalom

Nog sterker dan bij de slalomplanken spreekt men hier van ultra gespecialiseerd materiaal. Maniabiliteit en eenvoud worden hier volledig weggelaten ten voordele van pure performantie. Brede mastgleuven, 3-4 cambers en een enorme trimpotentieel maken van dit zeil een heel technisch en niet voor iedereen te bevaren zeil. Door de volledige carbon tubulaire latten, hoogwaardige materialen en de verplichte - veel te dure - 100% carbon mast levert dit zeil enorme performanties op. Daar tegenover staat dan wel een heel dure prijskaartje te staan. De slalom zeilen zijn ook gebouwd om een maximum aan controle te winnen in alle windomstandigheden. Deze zeilen zijn bedoelt voor de racers, en niet voor de vrije tijdssurfers die veel meer uit een freerace zeil zullen kunnen halen dan uit zo'n slalom zeil.

Oppervlakte: 5.5-10 m², latten: 7, cambers 3-4.

Hoe werkt een zeil?

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: