Kraaijenbergse Plassen

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kraaijenbergse Plassen is een verzamelnaam van meerdere plassen welke ontstaan zijn door zandwinning.

De twee beste surfspots zijn "de Kraaij" zelf en de (intussen niet meer zo nieuwe) "Heeswijkse plas" aka "Strand Heeswijk". De Kraaij bestaat uit de plassen 3, 4 en 7, waarbij in plas 7 nog actief zand gewonnen wordt en je moet oppassen voor baggerschepen en kabels. De Heeswijkse plas is een nog redelijk nieuwe plas nummer 9 welke als bestemming recreatie heeft met de nodige faciliteiten.

Kraaij.jpg

Voor de Kraaij zelf zijn er twee goede opstapplaatsen, eentje bij de studentensurfclub Aeolus en een andere bij de rotonde. Bij de rotonde wordt parkeren gedoogd buiten het hoogseizoen, voor Aeolus moet je lid zijn of ernaast betaald parkeren. Hier kun je varen met windrichtingen Zuid-Oost tot Noord. Je moet er wel rekening mee houden dat de wind hier redelijk vlagerig is, de beste windrichtingen zijn toch wel Noord-West en de Zuidelijke richtingen. Het water kan hier vanwege de diepte best choppy zijn waardoor freestyle/wave boards zich hier ook goed thuisvoelen. Voor Slalom en Formula kun je hier mooie tochten maken op de grote plas richting Beers.

Een nieuwe populaire opstapplek is het strand bij Kerkeveld/Dommelsvoort zgn Playa del Kraaija, zie: [1]

De opstapplaats bij de rotonde vind je hier. [2]

De opstapplaats bij Aeolus en parkeerplaatsen ernaast vind je hier. [3]

Voor de Heeswijkse plas is de beste opstapplaats bij het zwemstrand inclusief mooie parkeerplaatsen en grasveld voor het optuigen, parkeren is hier gratis. Je kunt hier varen met windrichtingen Zuid-West tot Noord-West en Noord-Oost tot Oost. De wind komt dan goed door en door de vorm van de plas ontstaat hier soms het Venturi effect waardoor er een aantal meer knopen wind staat dan in de omgeving. Het water is vlakker dan de Kraaij en leent zich goed voor slalom/speed en racegybes.

De opstapplaats bij het zwemstrand vind je hier. [4]

Actuele wind en windvoorspellingen kun je hier vinden:

http://www.windfinder.com/report/volkel

http://www.windguru.com/nl/index.php?sc=115652