Speed: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Categorie:Windsurfdiscipline]] | [[Categorie:Windsurfdiscipline]] | ||
− | '''Speedsurfen''' is een makkelijk toegankelijke windsurf discipline, met hoge fun factor. De eisen om te beginnen zijn laag, het is eigenlijk alleen nodig om een GPS (Navi GT11/31 [http://www.gps-speedsurfing.com/default.aspx?mnu=item&item=GTx]) aan te schaffen of te lenen. De [[:Categorie:Windsurfspot|windsurfspot]] niet eens zo belangrijk zeker in het begin, ga gewoon op jou local spot varen | + | '''Speedsurfen''' is een makkelijk toegankelijke windsurf discipline, met hoge fun factor. De eisen om te beginnen zijn laag, het is eigenlijk alleen nodig om een GPS (Navi GT11/31 [http://www.gps-speedsurfing.com/default.aspx?mnu=item&item=GTx]) aan te schaffen of te lenen. De [[:Categorie:Windsurfspot|windsurfspot]] niet eens zo belangrijk zeker in het begin, ga gewoon op jou local spot varen, misschien kan je wel het spotrecord zetten/aanscherpen! Op de Ultimate Speed Meeting zie je dan ook speedsurfers van allerlei verschillende locaties komen, windsurfers die alleen op zee varen of IJsselmeer tot enkelen die zich focussen op vlak water zoals Strand Horst, het Wad of Zuid Frankrijk. |
[[Bestand:gt31.jpg|thumb|De GT-31 is de GPS voor windsurfen, het meest nauwkeurig en eigenlijk de enige (uitzondering de voorganger GT-11)]] | [[Bestand:gt31.jpg|thumb|De GT-31 is de GPS voor windsurfen, het meest nauwkeurig en eigenlijk de enige (uitzondering de voorganger GT-11)]] | ||
− | De uitdaging van speedsurfen is voor jezelf wat grenzen verleggen. Dat kan je persoonlijk record breken zijn maar ook een 80cm breed board over de 50km/h zien te krijgen. Nog een ander voorbeeld is samen met een vriend een totale afstand varen van 200km voor de GPS Team Challenge [http://www.GPSteamchallenge.com.au]. De hoge funfactor komt omdat je gewoon na ieder rakje even op de GPS kan kijken, misschien nog wat trimmen even op de kant met wat vrienden je trim bespreken. De eisen om mee te doen zijn laag, 5 snelle rakjes voldoen voor een dag! | + | De uitdaging van speedsurfen is voor jezelf wat grenzen verleggen samen met anderen (die dan hun records proberen te breken). Dat kan je persoonlijk record breken zijn maar ook een 80cm breed board over de 50km/h zien te krijgen. Nog een ander voorbeeld is samen met een vriend een totale afstand varen van 200km voor de GPS Team Challenge [http://www.GPSteamchallenge.com.au]. De hoge funfactor komt omdat je gewoon na ieder rakje even op de GPS kan kijken, misschien nog wat trimmen even op de kant met wat vrienden je trim bespreken. De eisen om mee te doen zijn laag, 5 snelle rakjes voldoen voor een dag! Wel is er heel veel ruimte om te groeien, ook is de huidige speedsurf groep open minded. Dus vaak kan je wel bij andere speedsurfers terecht voor vragen/tips. In speedsurfen wordt redelijk veel gesponsord, dit ter promotie van de mooie sport! |
Versie van 2 mrt 2011 om 16:16
Speedsurfen is een makkelijk toegankelijke windsurf discipline, met hoge fun factor. De eisen om te beginnen zijn laag, het is eigenlijk alleen nodig om een GPS (Navi GT11/31 [1]) aan te schaffen of te lenen. De windsurfspot niet eens zo belangrijk zeker in het begin, ga gewoon op jou local spot varen, misschien kan je wel het spotrecord zetten/aanscherpen! Op de Ultimate Speed Meeting zie je dan ook speedsurfers van allerlei verschillende locaties komen, windsurfers die alleen op zee varen of IJsselmeer tot enkelen die zich focussen op vlak water zoals Strand Horst, het Wad of Zuid Frankrijk.
De uitdaging van speedsurfen is voor jezelf wat grenzen verleggen samen met anderen (die dan hun records proberen te breken). Dat kan je persoonlijk record breken zijn maar ook een 80cm breed board over de 50km/h zien te krijgen. Nog een ander voorbeeld is samen met een vriend een totale afstand varen van 200km voor de GPS Team Challenge [2]. De hoge funfactor komt omdat je gewoon na ieder rakje even op de GPS kan kijken, misschien nog wat trimmen even op de kant met wat vrienden je trim bespreken. De eisen om mee te doen zijn laag, 5 snelle rakjes voldoen voor een dag! Wel is er heel veel ruimte om te groeien, ook is de huidige speedsurf groep open minded. Dus vaak kan je wel bij andere speedsurfers terecht voor vragen/tips. In speedsurfen wordt redelijk veel gesponsord, dit ter promotie van de mooie sport!
Belangrijke vaardigheden voordat je kan beginnen met speedsurfen zijn afhankelijk per locatie. Uitgaande van niet al te groot binnenwater is het handig om de volgende zaken onder de knie te hebben:
-Rechtdoor surfen
-Draaien (zowel gijpen als overstag)
-in de trapeze surfen
-in de voetbanden surfen
-Zeil ophalen d.m.v. ophaalkoord
Om te beginnen zal je moeten denken aan een mooi dagje met het liefst sideshore (wind van de zijkant) of aflandige wind. De omstandigheden moet je altijd zelf inschatten, zeker met aflandige wind is het verstandig de situatie goed in te schatten. Wanneer je surf op een spot als Strand Horst waar je overal kan staan dan is het al een stuk makkelijker en kan je snel meer gaan doen zonder al teveel risico (wel goed uitkijken voor andere windsurfers). De maximale windkracht die nog vaarbaar is hangt sterk af van de conditie voor de desbetreffende windsurfer, crashen wordt op de duur noodzaak om af te remmen en hier is het belangrijk om voor jezelf te bepalen "is dit nog fun en de moeite waard".
Aanschaf van nieuw windsurfmateriaal is leuk, proberen geeft vaak net die boost, en vaak ga je ook sneller. Maar wil je beginnen en heb je al freeride / race / slalomspul, dan kan je in ieder geval eens proberen een mooie tijd neer te zetten met je huidige materiaal. Het is absoluut waar dat je snelheid tot een zekere hoogte kan kopen, maar de keerzijde is het topmateriaal vereist nauwkeurige trim. Vaak is er een bepaald aantal uren met materiaal X nodig voordat het potentiaal kan benutten. Hou goed in de gaten hoeveel materiaal nog leuk is, speedsurfen kan erg verslavend zijn, pas op ;)
Er zijn genoeg windsurfwedstrijden of evenementen om jezelf of je vriendengroep te meten met anderen:
-GPS-Speedsurfing[3] (gericht op individu en records)
-GPS Team Challenge[4] (richt je team met vrienden op en maak het anderen moeilijk)
-Speed World Cup[5] (in 2010 was er geen budget voor een worldcup, maar dit wordt gezien als het real-world speedsurf event, in 2011 is er sprake van een european speedcup (om het meer betaalbaar/haalbaar te maken))
-GPS-Speedsurfing Events[6] (GPS-Speedsurfing.com events, hierbij kan je prijzen winnen, scroll maar en kijk naar de events die nu lopen)
Meer weten over speedsurfen?? Check de onderstaande links voor regelmatig speedsurf nieuws:
-GPS-speedsurfing[7] Records kan je hier vinden (Nederlandse origine)
-Speedsurfing Blog [8] Internationale speedsurfsite met nieuws (Nederlandse origine)
-Windsurfing.nl [9] HET windsurfing.NL speed forumgedeelte
-Björkvist speedblog [10] Een zweed (Anders Björkvist) die regelmatig blogged over speedsurfen
-Whitelion Windsurfing [11] Australier Tim Hemer met een aantal doe-het-zelf handleidingen maar ook gave filmpjes