Beginners materiaal: verschil tussen versies

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
'''Beginners materiaal'''
 +
 +
 +
[[Bestand:viper.jpg|480px]]
 +
 +
 +
 
'''Kiezen welk materiaal je koopt:'''
 
'''Kiezen welk materiaal je koopt:'''
  
Regel 67: Regel 74:
  
 
Gewicht van de surfer Windkracht in Beaufort     
 
Gewicht van de surfer Windkracht in Beaufort     
      2 3 4 5 6 7 8 9
+
  2 3 4 5 6 7 8 9
 
60 kilo 7.4 6,7 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3 3,0
 
60 kilo 7.4 6,7 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3 3,0
  
Regel 93: Regel 100:
 
'''Surfpak'''
 
'''Surfpak'''
  
Ook aan te raden is een goed surfpak. Je krijgt het namelijk snel koud. En dan heb je gelijk geen zin meer in deze fantastische sport.
+
Ook aan te raden is een goed surfpak. Je krijgt het namelijk snel koud.  
 
Tweede hands is te doen. Let alleen op dat er geen gaten in zitten.
 
Tweede hands is te doen. Let alleen op dat er geen gaten in zitten.
Ikzelf heb overjarig een pak voor 100euro gekocht. Dit is echt een aanrader want je bent zo bijna evenveel kwijt als 2e hands en het is toch nieuw. Ik zal hier niet neerzetten wat het beste pak is dan krijg je weer een hele discussie
 
 
Het is verstandig om een 4mm pak te kopen. Zo krijg je het bijna nooit koud en kun je als je wilt tot de herfstvakantie surfen.
 
Het is verstandig om een 4mm pak te kopen. Zo krijg je het bijna nooit koud en kun je als je wilt tot de herfstvakantie surfen.
Oude 2-delige pakken mogen max. 10 kosten.
+
 
 +
 
  
 
'''Waar je op moet letten als je surfspullen koopt:'''
 
'''Waar je op moet letten als je surfspullen koopt:'''
 +
  
 
'''* Boards'''
 
'''* Boards'''
  
Let op deuken en zachte plekken.
+
Let op deuken en zachte plekken!
 
+
 
Kijk ook even onder de voetbanden of daar zachte plekken inzitten. Als die er wel inzitten moet je het board zeker niet kopen of je moet heel handig zijn en zo`n board voor heel weinig geld kunnen kopen.
 
Kijk ook even onder de voetbanden of daar zachte plekken inzitten. Als die er wel inzitten moet je het board zeker niet kopen of je moet heel handig zijn en zo`n board voor heel weinig geld kunnen kopen.
 
Deuken zijn niet erg zolang ze maar niet zacht zijn.
 
Deuken zijn niet erg zolang ze maar niet zacht zijn.
Regel 201: Regel 208:
  
 
Eventueel belangrijke links:
 
Eventueel belangrijke links:
 
Zeiladvies [http://people.zeelandnet.nl/eckhardt/CD ... range.html]
 
  
 
Zeiladvies [http://www.wxt.nl/zeiladvies.html]
 
Zeiladvies [http://www.wxt.nl/zeiladvies.html]
Regel 215: Regel 220:
 
Op deze site staat informatie over watersport opleidingen van het CWO.
 
Op deze site staat informatie over watersport opleidingen van het CWO.
  
Bron: Arjen Hangloose @ Windsurfing.nl
+
Bron: Beginners @ Windsurfing.nl

Huidige versie van 21 feb 2011 om 14:16

Beginners materiaal


Viper.jpg


Kiezen welk materiaal je koopt:

Het materiaal wat je kunt kopen als beginner hangt ook af van je budget.

  • Je kunt bijvoorbeeld een complete Starboard Start set gaan kopen. Board + beginnersttuigage.

Het grote voordeel van een Starboard Start is dat je heel snel leert. Een nadeel kan zijn dat je er snel op uitgekeken bent als je de beginselen eenmaal hebt geleerd

Start1.jpg

  • Je kunt ook een Starboard Go gaan kopen en er een eigen zeiltje of een beginners tuig van Starboard opzetten. Welke Go je moet nemen hangt af van je gewicht. Hiermee kun je langer doorvaren en heb je een jaar of 2 a 3 veel plezier.

Alleen dit is een hele dure optie. De meeste beginners kunnen dit niet betalen want zo`n Starboard Go + beginnerstuigage is nog vrij kostbaar. Maar als je het geld ervoor over hebt moet je het zeker niet laten! Je leert wel enorm snel.

Go.jpg

Er zijn uiteraad nog veel meer goede boards dan alleen de Starboard Go. Freerideboards die boven de 140 a 150 liter zijn, zijn vrijwel allemaal geschikt. Op http://www.surfspullen.nl is een archief te vinden. Daarin kun je kijken welke voor je geschikt zijn.

Dan is er nog een andere optie: tweede hands een goedkope set.


Die 2 opties die hier boven staan zijn kostbare geintjes voor mensen die nog niet surfverslaafd zijn.

Een goede optie die hierboven al vermeld stond is: tweede hands materiaal kopen. Je kunt best wel een wat oudere plank kopen. (180liter en meer) Zorg er alleen voor dat er een mastrail inzit. Zeilen kun je het beste toch van monofilm kopen. De zeilmaat voor een beginner is meestal 3.5 - 4.5. (Als je niet zo zwaar bent kun je toch beter een kleinere maat nemen.) Goede surfzeilen beginnen steeds beter betaalbaar te worden, een zeil uit 99 is prima voor een beginner. Zulke zeilen zijn ook niet zo kostbaar meer, in goede staat mogen ze ongeveer 80 euro opbrengen.

Voor kinderen onder de 13 is een kinderzeil noodzakelijk. Onder 30 kg = 2.0 vierkante meter Onder 40 kg = 2.5 vierkante meter Onder 50 kg = 3.5 tot 4 vierkante meter

Het volume van het board heeft te maken met je gewicht. De regel dat je board blijft drijven bij een bepaald volume geldt als voort: je gewicht + 20 = het aantal liter dat je nodig hebt dat je board niet gaat zinken. Als je een beginner bent zou ik graag een andere formule gebruiken: je gewicht + 60 liter liter.

Belangrijk is wel dat je een snelklikgiek hebt! Deelbare mast is leuk alleen minder belangrijk. Dit wat hierboven staat zal niet meer dan 200 a 300 kosten. Voorbeeld van een beginnerboard die nog is te betalen is de Bic Calypso.

Bic.jpg

Hier komen de meeste beginners op uit. Omdat die andere 2 opties met de Starboards als beginner gewoon te duur is. Je kunt het beste een board met zwaard kopen omdat het zwaard voor stabiliteit zorgt. Wavezeilen zijn redelijk geschikt als beginners materiaal. Dat komt omdat ze goed verstevigd en niet te groot zijn.

Zeilen met cambers zijn niet geschikt voor beginners. Zeker niet doen! Dat levert veel ergernis op. Het optuigen van een camberzeil is vrij moeilijk, het zeil voelt zwaar aan en gijpt niet echt relaxt. Voordelen van een camberzeil zijn: zeil is sneller en vooral stabieler. Als beginner zul je dit alleen niet voelen.

Beginnersset omzeilen

- Een andere optie om het kopen van een beginnersset te omzeilen is lessen nemen. Neem lessen bij een erkende CWO-zeilschool. Daar kun je de beginselen van het windsurfen leren. Maar het is aan te raden om tot CWOIII door te gaan. Dan weet je zeker dat je redelijk kunt surfer. (Als je CWOIII hebt kun je een board kopen die hieronder staat -> gevorderde beginner.) Surfspullen voor de gevorderde beginner/Herintreder

- Als gevorderde beginner kom je meestal op een 125liter board a 140 literboard uit. Dit is afhankelijk van je gewicht. Als gevorderde beginner moet je zeker geen racemateriaal gaan kopen maar gewoon freeride. De zeilgrootte is afhankelijk van je gewicht.


Zeiladvies


Gewicht van de surfer Windkracht in Beaufort

 2 3 4 5 6 7 8 9

60 kilo 7.4 6,7 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3 3,0

65 kilo 7.4 7,4 6,2 5,8 4,7 4,0 3,3 3,3

70 kilo 7.8 7,4 6,7 5,8 5,0 4,2 3,6 3,3

75 kilo 8.1 7,4 7,4 6,0 5,0 4,5 3,6 3,3

80 kilo 8,5 8,1 7,4 6,2 5,4 4,5 4,0 3,3

85 kilo 9,0 8,1 8,1 6,7 5,8 4,7 4,2 3,6

90 kilo 9,5 8,5 8,1 6,7 5,8 4,7 4,2 3,6

95 kilo 10,5 9,0 8,1 7,4 6,2 4,7 4,5 3,6


Bovenstaande afmetingen zijn advies afmetingen. Weeg je bijvoorbeeld 80 kilo en het waait 5 Bft ,dan zal een zeil van 6,1 m2 of 6,3 m2 in plaats van de geadviseerde 6,2 m2 weinig verschil maken.


De zeilgroottes hierboven zijn adviezen. Voor een beginner-freerider kun je deze maten ongeveer aanhouden. Als je wat beter kunt surfen gelden er volgens mij andere maten. Niet alles is samen te vatten in zo`n tabel. Het heeft te maken met je gewicht, hoe goed je kunt varen, welke discipline je doet, dus welk materiaal je vaart en hoe sterk je bent.

Surfpak

Ook aan te raden is een goed surfpak. Je krijgt het namelijk snel koud. Tweede hands is te doen. Let alleen op dat er geen gaten in zitten. Het is verstandig om een 4mm pak te kopen. Zo krijg je het bijna nooit koud en kun je als je wilt tot de herfstvakantie surfen.


Waar je op moet letten als je surfspullen koopt:


* Boards

Let op deuken en zachte plekken! Kijk ook even onder de voetbanden of daar zachte plekken inzitten. Als die er wel inzitten moet je het board zeker niet kopen of je moet heel handig zijn en zo`n board voor heel weinig geld kunnen kopen. Deuken zijn niet erg zolang ze maar niet zacht zijn. Als er een deuk in een board zit kun je hem nog wel kopen, maar het mag wel in de prijs meewegen. Sommige boards zijn gerepareerd als dit goed gedaan is is het geen probleem. Als dat goed is gebeurd en het board niet zacht meer is, is dat geen probleem.

* Zeilen

Er zijn meerdere soorten zeilen. Doeken, mylar en monofilm. Aan die doeken zeilen moet je zeker niet beginnen. Alles wat je daarvoor betaald is al bijna teveel. Een mylar zeil met latten kan wel maar een zeil van monofilm is toch lichter. (Monofilm is een licht transparant plastic.) Onder invloed van zonlicht wordt monofilm zwakker -> het scheurt sneller. (Daardoor is het ook niet aan te raden om zeilen van zeilscholen te kopen omdat die zeilen veel zon op de kop hebben gehad.) In sommige zeilen zitten wat scheurtjes. Als die goed zijn afgeplakt is dit geen probleem alleen je moet er niet zoveel voor betalen als je voor een gewoon goed zeil zou doen.

* Masten

Aan een mast aan de buitenkant kun je eigenlijk weinig zien. Als je met een carbon mast ergens tegen aanslaat zie je niks. MAAR aan de binnenkant van de mast gaat er wat kapot. Als er veel druk op de mast komt te staan gaat ie knappen. Als beginner is een mast van 10 a 30 carbon ruim voldoende. (Voorbeeld Arrows Lance 10/15/30, North Sting 30.) Als je een carbon mast koopt, koop dan een 4.00 of een 4.30 daar kunnen bijna alle beginnersmaten op.) Meer carbon is duurder en gaan sneller kapot. Het voordeel van meer carbon is wel dat de mast lichter is. De buigingscurve van de duurdere masten met meer procenten carbon is ook anders, hier zijn de race en wavezeilen opgesneden. Eendelige masten zeker niet kopen! Dit zijn hele oude masten, deze werken in nieuwere moderne zeilen niet.

Welke mast je nodig hebt qua lengte hangt af van de LUFF van je TWEE zeilen. Als je een zeil hebt voor een 4.30 mast, en een zeil hebt waar een 4.60 mast in moet, kan je dus ZEKER NIET ALTIJD een 4.30 mast met een mastverlenger 30 cm. verlengen en zo de juiste maat denken te hebben. Als er op je grotere zeil namelijk bijvoorbeeld staat: Mast: 4.60; Luff: 4.89, dan moet je dus je 4.60 mast met 4.89-4.60= 29 centimeter verlengen, om zo mast + verlenger op een totale lengte van 4.89 te brengen. Een 4.30 mast zou dan moeten worden verlengt met 59. cm. en dat gaat (bijna) niet.

Misschien is een 4.60 mast weer (net) te groot voor je kleinere zeil, maar met een variotop (een verstelbare "top") in je kleinere zeil (hierbij ga ik dus bijvoorbeeld uit van een combi van een 6.0 en een 7.5 zeil) kan je de iets te lange mast nog goed varen. Als je mast bijvoorbeeld 5 cm. "uitsteekt" is dat in de regel geen probleem. Let er dan wel op dat je een zeil koop met een variotop of een adjustable top, want dat heeft niet ieder zeil.

Als je zeker moet kunnen zijn van je mast en giek in ruige condities bijvoorbeeld. Kun je beter nieuw kopen. Dan weet je zeker dat het goed is.

*Mastverlenger

Deze heb je dus altijd nodig, want onder aan je mast zelf zit een groot gat die niet op je powerjoint past. De powerjoint is het verbindingsstuk tussen de baseplate en de mastverlenger.


Koop gewoon een aluminium verlenger. Afhankelijk van je zeil keuze bepaal je de lengte van je verlenger. De mastverlenger kan je meestal ook op "0" zetten, soms kan je hem op zijn kleinst op "2" (cm.) zetten, en dan verleng je dus eigenlijk niet of amper maar dient het als verbindingsstuk.

Meestal gaan ze tot ongeveer 48 cm. Op een mast van 4.60 kan je dus meestal ongeveer 48 cm. verlengen en dus een zeil erop zetten met een luff van 4.60+48= 5.08 m. Wat je eigenlijk moet proberen is om niet meer dan een centimeter of 30-35 cm. te verlengen. Het 5.08 m. voorbeeld is dus te lang. Verleng je veels teveel, dan kan je verlenger afbreken of beinvloedt het je zeil negatief.

Koop je een te kleine verlenger, dan kom je misschien te kort voor een groter zeil, koop je een te lange verlenger, gaat ie misschien niet HELEMAAL in je mast (want die wordt namelijk steeds ietsjes dunner naarmate die omhoog gaat) en kan je 'm dus niet op "0" of "2" cm. zetten en kan het zijn dat je kleinste zeil niet goed past op je mast. Even goed rekenen dus voordat je je zeilen en mast koopt.

* Gieken

Bij gieken is hetzelfde als bij masten. Alles zit in de binnenkant. Je kunt dus niet veel aan de buitenkant zien. Je kunt wel kijken naar de grip of die er nog goed opzit. Als de grip er niet goed op zit kan het zijn dat er ruig mee is omgegaan. Dus dan niet kopen. Waar je bij carbon gieken op moet letten weet ik niet. Maar als beginner heb je zeker geen carbon giek nodig. Dat is echt veel te duur als beginner.

* Vinnen

Een vin is een heel belangrijk onderdeel van een board. De vin zorgt ervoor dat je vooruit gaat en hoe hard je vooruit gaat. (Of dat je sneller wendbaarder bent of dat je makkelijker kan springen. enz. enz.) De vin is dus heel belangrijk. Als beginner merk je het verschil nog niet echt. Dat komt omdat je als beginner niet zoveel snelheid hebt. Als je wat langer surft kom je er wel achter dat vinnen heel belangrijk zijn. En dan ga je steeds anderen vinnen proberen om te testen wat je ideale vin is.

Maar stel je voor je hebt je vin onder je board weg gevaren of gesloopt. Dan moet je een nieuwe kopen. Want zonder vin of eventueel alleen met zwaard surfen gaat niet zo lekker.

Je moet dan op de volgende dingen letten.: Kijken of de vin nog goed stijf is en of er niet teveel stukjes uit zijn. Je moet letten op welke box jouw board heeft en welke box de vin heeft. Met een vin moet je op verschillende dingen letten: type board, type zeil, gewicht surfen, niveau surfer en wat je met je setje wilt gaan doen.

De lengte van je vin hangt heel er af wat je vaart: slalom/wave/freeride/freestyle/formula, wat je vaarstijl is, gewicht, etc.

De meeste goede surfers weten zelf wat ze moeten pakken.

Misschien voor sommige mensen handig wat de richtlijnen zijn voor freeride met een ca 120 liter board.

8.5 40 - 44 7.5 36 - 40 6.5 30 - 36 5.5 29 - 32

Dit zijn richtlijnen, als je een andere vin pakt dan hier voorgeschreven staat, hoeft dat nog niet verkeerd te zijn. - Baseplate/mastvoet Kijk of er scheurtjes in de diabolo zitten. Als die erin zitten niet kopen.

Voor de rest moet je heel erg op de maten letten! Als het niet bij elkaar past dan lukt het ook niet. Sommige zeilen zijn gevoelig voor de mast. In sommige zeilen moet bijvoorbeeld een Dropshape mast (een dunne mast) anders roteren de cambers niet goed.


Reparaties

* Boards

Als je niet zo handig bent kun je het beste door je shop je board laten repareren. Als je wel handig bent moet je erop letten wat voor spul je op je plank smeert om hem weer aan elkaar vast te krijgen of om een gat dicht te maken. Je moet er wel op letten wat de waarde van je board is. Als je board 30 euro waard is kun je hem net zo goed weggooien. Is je board bijvoorbeeld 500 waard, kun je hem laten maken.

* Zeilen

Als je een scheur in je zeil hebt kun je een venster vervangen. Als het een oud zeil is kun je het beter niet doen. Als je een scheurtje hebt kun je het beste met monofilmtape het scheurtje aan beide kanten afplakken. Heb je een oud zeil en die is helemaal doorgescheurd. En is niet meer te plakken. Dan is het einde zeil. Dan kun je beter een nieuwe kopen. Ducktape is niet aan te raden. Dit gaat heel snel los.


Eventueel belangrijke links:

Zeiladvies [1]

Marktplaats [2] Advertentie site waar ook surfspullen op staan.

Surfspullen.nl [3] Advertentie site voor alleen surfspullen met boardarchief

CWO [4] Op deze site staat informatie over watersport opleidingen van het CWO.

Bron: Beginners @ Windsurfing.nl