SUP

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

SUP-Stand Up Paddling


SUP:

Een Stand Up Paddleboard is een surfplank oorspronkelijk gebaseerd op de golfsurf longboards waarbij het de bedoeling is dat je je er staand op verplaatst Daar waar golfsurfers liggend peddelen, sta je op de SUP met een lange peddel. Sommige boards zijn ook uitgerust met een mastrail of blokjes waar je een mastvoet op kan schroeven, daar kun je dus ook op windsurfen. De boards worden gemeten in foots en inches, en de boards variëren van circa 7 tot 15foot en 26-35inch breed.

Voorbeeld.jpeg

Korte historie:

Het SUP-en komt net als surfen uit de Polynesische hoek, de Hawaii en Fiji eilanden. Vroeger moest een man om zijn mannelijkheid te bewijzen de god van de zee trotseren. In Nederland zou je met dat idee een dijk bouwen, maar in het land van de rieten rokjes en kokosnoten nam je dan een halve boom peddelde je op een dikke break naar buiten en surfte je de golf af terug naar het strand. Hoe hoger de golven des te cooler je was.


Materiaal:

Al kort vermeld, boards zijn er van extreem kort tot extreem lang en er zijn grofweg 3 soorten:

1) race-downwindboards, 7-16foot

In de VS en UK een groot succes, hier totaal genegeerd, boards zijn meestal langer voor een maximale glide. Singlefins, veelal met minikiel en zelfs roer!

2) Alroundbeginner/longboards. 9-12.6foot

Dit zijn de boards waarop vaak een mastrail zit en die eigenlijk alles kunnen. Je kunt erop touren, je kan er een zeiltje opzetten, en ook nog golven tot circa schouderhoog prima mee af. de boards variëren van een goede 9 foot tot +/-12.6 en breedte van 29-34inch SUPs zijn nogal maatgevoelig, dus de kleintjes zijn voor lichte mensen, de grotere voor de zwaardere. (75kg word als gemiddeld gezien) Nogmaals de boards hebben geen shape die gericht is op planeren, voetbanden heb je dus ook niet nodig en een groot zeil heeft geen zin. Als je met een SUP kunt planeren, kun je ook overstappen op je kleine (echte) windsurfboard. Qua vinnen zie je hier alles, veelal singlefins, maar ook single met thrusters, een paar met zwaardje en zelfs her en der een quad. Zeker voor NL zijn dit de maten!

3) Golfrijders) 10-7 foot

Deze boards hebben minder lengte, glijden minder hard, pakken minder snel een golf op als hun langere broers, maar eenmaal op een golf!! Ook hier weer, een golf van kniehoog is al zat en grenzen...jij bent de beperking. De kleinere zijn voor lichtgewichten,de grotere voor de big Boys. Vinnen: voornamelijk single met thrusters en quads.


Constructie:

Net als bij windsurfen, hoe lichter hoe duurder. Het verschil met windsurfen is wel dat doordat er niet geplaneerd wordt maar geglijd wordt het gewicht niet heel veel uitmaakt. Een lichter boards is fijner, maar ook nerveuzer, en boven alles veel kwetsbaarder.


Peddels:

Lengte:

Een peddel moet afhankelijk van je lengte grofweg een shaka boven je hoofd uitsteken. Heb je een lang dik board, en vaar je vooral afstanden dan is een langere peddel fijn. Op een kort board dat dieper in het water ligt en je vooral golven rijd is een korte peddel veel fijner omdat je dan sowieso dieper staat. Doe je beide: ga voor de gulden middenweg.

Bladgrootte:

Voor tochten is een groot blad fijn want dat verzet veel water en houd dan een goed gemiddelde vast als je in cadans bent. In de golven is een iets kleiner blad weer fijner, je moet dan wel meer slagen maken, maar dat gaat makkelijker, je word minder snel uit balans getrokken en je acceleratie is door de snellere slagen ook hoger.

Materiaal:

Een peddel moet niet te stijf zijn, mag best wat flex-en, maar ook weer niet te slap zijn, anders verzet je geen water. Ook dit is dus weer afhankelijk van je gewicht. Een zware surfer heeft een stijvere peddel nodig als een lichte surfer. Hoe lichter een peddel is, des te prettiger het peddelt.


Hout:

licht en mooie flex

Alu/plastic:

goedkoop en stevig zijn eigenlijk de enige twee voordelen ervan want ze zijn boven alles vaak zwaar en maar matig stijf, of juist te slap.

Epoxy Glass:

vaak zeer netjes afgewerkt en uit een mal. Minder stijf als carbon, maar daardoor weer wel geschikt voor lichtere surfers.

Carbon:

Licht, mooi en duur. Qua stijfheid kun je met carbon alles maken wat je maar wilt,of je nou 50 of 150kilo weegt.

Bron: Jeroen van Gessel ( Jeroensurf @ Windsurfing.nl)