IJssurfen

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is ijssurfen

IJssurfen is zoals de naam misschien al doet vermoeden, surfen met een zeil op een ijssurfboard. Het lijkt misschien in eerste instantie een gek fenomeen, maar de snelheden die gehaald kunnen worden liggen hoog. Zie bij links meer info hierover. Bij deze hoge snelheden is bescherming geen overbodige luxe. Helm en overige beschermers zijn aan te bevelen.


Boards

De boards zijn over het algemeen in twee categorieën op te delen. Het driehoeksmodel en de bestuurbare versie (skate model). Veel boards worden zelf gebouwd . Op het forum [1]staan verschillende topics over het bouwen van een board.

  • Driehoeksmodel

Het driehoeksmodel is vooral op snelheid gericht. Het basisprincipe is dat er voor één ijzer en achter twee ijzers gemonteerd zijn.

  • Bestuurbaar model

Het bestuurversie is gebaseerd op het principe dat het board kan kantelen. Denk aan een montainboard. Deze heeft net als het bestuurbare model ook trucks. Het bestuurbare model heeft meestal 4 ijzers, maar er word ook geëxperimenteerd met gekantelde skies. Op youtube en het windsurfforum zijn veel verschillende ijssurfers te zien.

Als de ijsdikte voldoende is word er in nederland het NK ijssurfen gehouden. In februari 2012 won Dennis Littel. [2]


Overige informatie

Zelf ook een ijssurfer bouwen? Op de motion website [3] staat hoe je zelf de ijssurfer van Dennis kan nabouwen.

Links: