Formulavinnen

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Formulavinnen

Stijfheden:

Vinnen zijn verkrijgbaar in diverse maten en stijfheden.

Van soft voor veel power tot hard (stijf) waarbij je meer controle hebt als het harder waait. Voor lichtweer gebruik je een softe vin en voor zwaarweer een stijvere vin

Soft less less - Soft less - Soft - Soft plus - Medium - Medium plus - Hard

Rake:

De hoek waarin de vin staat ten opzichte van het board. Meer rake houdt in dat de vin rechter staat ten opzichte van het board (volgens www.deboichetcustom.com/) Bij oudere formulaboards was de rake "0".

Tegenwoordige is een grotere rake nodig omdat de huidige formulaboards breder in de tail zijn en dus meer lift nodig hebben om op gang te komen. Rake 7 tot 8 is tegenwoordig vrij standaard waarbij 10 de maximale rake is. Rake 10 is dus haaks op het board. Meer rake geeft meer power en beter upwindkwaliteiten.

Naarmate de wind toeneemt wil je meer controle hebben en kun je dus minder rake gebruiken. Neem dan nog de verschillen in soft en hard en je kunt eindeloos trimmen.

Vinprofiel:

Dikkere vinprofielen geven meer power, betere upwindhoek en geven je het gevoel dat je steviger staat maar je zult wel inleveren op topsnelheid.

Dunnere vinprofielen geven je een hogere topsnelheid maar je zult inleveren op power en upwindhoek.

Hieronder enkele voorbeelden van formulavinnen door Deboichet: [1]

Deb.jpg

R13: De R13 is een goede allround vin voor racen, vooral op de wat oudere formulaboards maar ook onder de nieuwe boards nog steeds een snelle vin als het harder gaat waaien. Met lichtweer geeft de vin goede lift en power, met hardere wind geeft de vin nog steeds goede controle, goede upwindhoek en goede snelheid downwind.


R14: Gebaseerd op de R13 maar dan voor zwaardere windomstandigheden en lichtere racers. De dikte en oppervlakte van de vin is gereduceerd waarbij er minder power is maar hogere eindsnelheid. Dit heeft als resultaat en vin met meer controle bij hardere wind.


R16: Aangezien de tail van formulaboards steeds breder werd was er ook behoefte aan een vin met meer lift. Gebaseerd op de R13 maar met meer oppervlakte om meer power te creëren. Wederom meer power en betere upwindhoek maar lagere topsnelheid. Door het profiel daarna dunner te maken (net als de R14) werd een hogere eindsnelheid gecreëerd. Dit had als resultaat een vin die snel aanslaat in het midweer met een goede eindsnelheid.


R17: Gebaseerd op de R16 maar met als eis meer power in het lichtweergebied De tip van de vin kreeg meer oppervlakte maar de vin heeft dezelfde dikte als de R16 Dit had als resultaat een vin de snel aanplaneerd zonder in te leveren op eindsnelheid.


R18 Meer oppervlakte als de R17 en dus meer power in vooral lichtweeromstandigheden


R19: Meer oppervlakte als de R18 met nog meer power


R20 wordt vervolgt

Bron Deboichet [2]