Board

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het board is een van de meest belangrijke onderdelen van een windsurfset. Ook deze zijn gerelateerd aan de verschillende disciplines. Een wave board is licht, handelbaar en kan gemakkelijk korte bochten draaien voor het golfrijden. Freestyle boards zijn ook licht en handelbaar maar zo gemaakt dat er allerlei tricks mee gedaan kunnen worden.

Trim

Ook boards zijn te trimmen. Aan de vorm kan niet veel gedaan worden, maar je kunt wel spelen met de positie van de mastvoet en voetbanden. Veel boards hebben naast de masttrack posities of een getal gezet. Dat is om je te helpen met het afstellen. De mastvoet gaat doorgaans meer naar voren met grotere zeilen en meer naar achteren voor kleinere zeilen. Heeft je board de neiging om op te loeven dan kun je proberen je mastvoet meer naar voren te zetten. Andersom geldt hetzelfde principe, valt je board af dan kun je proberen je mastvoet naar achteren te zetten.

De voetbanden kun je op veel boards in verschillende posities zetten. Als uitgangspunt kun je nemen dat beginners de voetbanden zo ver mogelijk naar binnen en naar voren hebben en hoe gevorderder je bent, hoe verder de voetbanden naar achteren en naar buiten kunnen. Hoe verder de voetbanden naar buiten en achteren staan, hoe meer (zijwaardse) kracht je kunt zetten op de vin.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  • Fanatic's Surf Shack - Weetjes over planken! [1]