Binnenvaart Politie Regelement

Uit Windsurfing.nl Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Binnenvaart Politie Regelement (BPR) zijn alle Nederlandse regels voor op het water. Hieronder staan de belangrijkste zeilregels, een surfplank wordt volgens het BPR gezien als een zeilboot.

Beroepsvaart gaat voor pleziervaart Beroepsvaart heeft ten alle tijden voorrang. Elke vaartuig wat beroepsmatig op het water is heeft voorrang. Denk hierbij aan de pont, veerdiensten, vrachtschepen en rondvaartboten.

Klein wijkt voor groot Een windsurfplank is een klein- vaartuig. Want het is kleiner dan 20 meter. Een vaartuig heet 'grootvaartuig' als het langer is dan 20 meter. Dit is belangrijk omdat een klein schip altijd moet wijken voor grote schepen.

Behalve de regel "klein wijkt voor groot" houden we ons ook aan de regel:"Beroepsvaart gaat voor pleziervaart." Denk hierbij aan politieboten, vrachtverkeer, rondvaartboten ed.

Kleine schepen onderling Hierbij geldt de volgende regel: "motor wijkt voor spier wijkt voor zeil". Een motorboot moet dus wijken voor roeiers en zeilers (ook jou surfplank). Een roeiboot moet wijken voor zeilboten (dus ook jou surfplank).

Zeilboten onderling Bij kruisende koersen, waarbij beide schepen het zeil over een andere boeg hebben geldt de regel: "stuurboord wijkt voor bakboord". Dus wanneer twee zeilschepen op ramkoers zitten dan moet diegene die zijn zeil over stuurboord heeft hangen wijken. (stuurboord=rechts bakboord=links) [1]

Wanneer beide zeilschepen hun zeil over dezelfde boeg voeren dan geld de regel: "Loef wijkt voor lij" (loef= de kant waar de wind vandaan komt. Lij= de kant waar de wind naar toe waait) Dus het schip wat het dichtst bij de wind vaart moet wijken (oploeven) [2]

Goed zeemanschap Dit is misschien wel de belangrijkste regel. Een goede schipper probeert altijd een aanvaring te voorkomen.

Met deze regels kun je gaan zeilen/surfen, er zijn nog veel meer regels, maar dit zijn de belangrijkste voor een windsurfer.